Kart

Sammenlign flybilletter til Montenegro

Montenegro er et lite, ungt og spennende land ved Middelhavet. Den nye nasjonen kan by eventyrlystne turister på en lekker blanding av eksklusive sandstrender, dramatiske fjell, kulturelle og kulinariske opplevelser, i tillegg til en natur som kanskje er blant Europas vakreste. Det lille landet er bare på størrelse med Telemark, men det har både fjell, fjorder, kyst og skog. Montenegro er en av verdens yngste land, og har bare eksistert siden 2006, men bygger på en kompleks og spennende historie som er vel verdt å utforske. Eller du kan glemme det historiske og politiske og bare ta for deg av Montenegros mange turistgodbiter. Landet er kanskje lite og nytt, men det har det meste du kan drømme om når du skal på ferie. Med antikke ruiner og middelalderpalasser, brosteinsbelagte gater, turkist hav ved kritthvite sandstrender og spisse, dramatiske fjell i bakgrunnen blir feriebildene fra Montenegro garantert en suksess. Det tar mindre enn en dag å kjøre gjennom hele landet, men på det lille området er terrenget og omgivelsene så varierte at de kan ta pusten fra deg. Fra vannkanten med fristende badetemperaturer store deler av året går de høye fjellene rett til værs. Her kan du gå tur i spennende terreng, prøve mountainbiking i uutforskede områder, eller ta kajakken med deg på oppdagelsesferd. I Montenegros byer og tettsteder ligger ortodokse klostre, muslimske minareter og katolske kirker som vakre utsmykninger blant kommunistiske monumenter og antikke ruiner. Og dersom alt du vil gjøre i ferien er å ligge på stranden har Montenegro noen av Middelhavets beste strender, så du kan finne deg ditt eget lille stykke paradis ved det turkise havet.

Visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Montenegro. Du må ha pass, og det skal helst være gyldig i seks måneder etter innreise.

Sesong

Selv om Montenegro er lite, er det ganske forskjellige klima avhengig av om du befinner deg ved kysten eller i innlandet. Kystområdet i Montenegro har et herlig middelhavsklima med varme somre og milde vintre. Inne i landet og oppe i fjellene er det et mer alpinsk klima, der vintrene kan ha mange minusgrader. Sommermånedene er populære tidspunkt å reise til Montenegro, og fra juli til august kan det bli både trangt og varmt i de mest populære kystbyene. Da er det også dyrest å overnatte i Montenegro, men hvis du velger å reise i mai-juni eller september er det mye rimeligere på hotellene, og du kan også finne billige flybilletter til Montenegro da. Været er fortsatt behagelig, og det er badetemperaturer fra april til utpå høsten. En del hoteller og fasiliteter stenger mellom oktober og april, men du kan få billig overnatting hos de som er åpne.

Flyplasser

Det relativt lille landet Montenegro har to flyplasser, Podgorica i innlandet og Tivat ved kysten. Det går direktefly til Tivat flyplass fra Oslo Gardermoen. Du kan også fly til Podgorica med en mellomlanding. De to flyplassene i Montenegro er: Tivat flyplass Podgorica flyplass

Offentlig transport

Myndighetene i landet har de siste årene investert i en rekke tiltak for å forbedre infrastruktur og transport i Montenegro. Det er ikke lange avstander mellom byene i Montenegro, så de fleste benytter seg av tog og buss for å reise rundt i landet. Toglinjene i landet går stort sett innom Beograd i via Podgorica og flere av byene i Montenegro, til endestasjonen Bar ved kysten. Båt er også et populært transportmiddel i Montenegros kystområder, og definitivt en av de vakreste måtene å oppleve den flotte middelhavskysten på. Det finnes havner og marinaer i de fleste byene og tettstedene langs kysten, og hvis du foretrekker transport på land er bussforbindelsene mellom byene og fra Montenegro til nabolandene pålitelige og rimelige, særlig i turistsesongen. Du kan også leie bil i Montenegro fra stadig flere bilutleiefirmaer.

Informasjon og nødnummer

Montenegro har egne nødnummer for de forskjellige nødtjenestene. Dersom du trenger politi ringer du 122, brannvesenet i Montenegro når du på 123 og dersom du trenger ambulanse er nummeret 124.

Det er ikke shopping som er den fremste turistaktiviteten i Montenegro, og landet har ikke veldig mange større kjøpesentre. Det er imidlertid mange flotte markeder og lokale forretninger som selger lokale råvarer og håndverksprodukter. Mange kjøper med seg vin, honning og kjøttprodukter når de besøker Montenegro. Du finner eksklusive designerbutikker i Tivat og Podgorica, og alle byer og tettsteder har dagligvareforretninger som selger både lokale og internasjonale produkter. Åpningstidene for vanlige butikker er fra 09.00 til 21.00 mandag til fredag, og til 15.00 på lørdager. Mange dagligvareforretninger åpner allerede klokken 06.00. De fleste steder er stengt på søndager. Dersom du trenger å gå i banken mens du er på ferie i Montenegro er åpningstidene fra 08.00 til 19.00 mandag til fredag, og de har også lørdagsåpent til klokken 13.00.

Fem feriefavoritter

1. Kotor-fjorden: Den usedvanlig vakre fjorden står på Unescos verdensarvliste, og kjøreturen langs fjorden er som et lite stykke Norge. Innerst finner du middelalderbyen Kotor, og på veien ligger hundrevis av kirker og klostre.

2. Budva-rivieraen: Rundt den historiske byen Budva med ringmurer og romerske ruiner ligger en av Montenegros flotteste strekninger med strender og riviera. Turkist vann og populære strender gjør Budva til et av de mest ettertraktede badedestinasjonene i Montenegro.

3. Nasjonalparken Durmitor: Lille Montenegro har fire nasjonalparker, og denne parken helt nordvest i landet har skoger og innsjøer med nydelig natur og mange aktiviteter. Tarakløften, verdens nest største kløft etter Grand Canyon ligger også her.

4. Ostrog-klosteret: En av Montenegros største severdigheter er det ortodokse klosteret i Ostrog, der det ligger mot den steile klippeveggen omtrent midt i landet. Det er Balkans best besøkte kloster, og har en fantastisk utsikt over Bjelopavlići-sletten.

5. Lovcen-fjellet: Fjellmassivet Lovcen ligger øst for Kotor-fjorden, og stiger opp fra havet på Adriaterhavskysten. Området er også en nasjonalpark som byr på spennende turmuligheter. Besøk Njegos-mausoleet som ligger på en av de to toppene på Lovcen-fjellet.

Kjappe fakta

Hovedstad: Podgorica

Areal: Ca. 13 800 km²

Innbyggertall: Ca. 630 000 innbyggere

Valuta: Euro (EUR)

Landkode: +382

Tidssone: Samme som Norge, UTC+1.

Religion: Kristendom og islam

Offisielt språk: Montenegrinsk og serbisk 

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.