Kart

Sammenlign flybilletter til Stavanger

Stavanger ligger vilt og vakkert til på Vestlandet, med en sterk tilknytning til hav og olje. Tradisjonell industri har formet byen gjennom historien, og gjort oljehovedstaden Stavanger til en av Norges mest velstående steder. I dag er det en kombinasjon av kultur, natur og industri som preger den attraktive vestlandsbyen. Det er Norges fjerde største by, og mange kommer med fly til Stavanger i sammenheng med oljebransjen, eller for å oppleve alt det Rogalands største by har å tilby. Med kort avstand til Jærens flotte strender og surfebølger, naturopplevelsene i Lysefjorden, Prekestolen og imponerende turterreng, samtidig som Stavanger sentrum stiller med uteliv, film og storbyens gleder, er Stavanger et godt valg for en langhelg eller som stoppested på en utforsking av Sør-Vestlandet. Det er en av landes eldste byer, og her finner du Norges eldste domkirke, den historiske katedralskolen og noen av Europas best bevarte trehus. Historieinteresserte kan kose seg i byens gater og på de lærerike museene. Stavanger har mange trivelige kafeer, gode puber og trendy barer, og kultur har vært viktig her, fra Alexander Kielland til Tore Renberg, Kristoffer Joner og Pia Tjelta. Naturen er heller aldri langt unna når du er i Stavanger, og vannet preger byen enten ved offshore-tilknytningen, havneområdet eller det sjarmerende Breiavatnet.

Sesong

Som de fleste vestlandsbyer er ikke været det mest attraktive i Stavanger. Det er mye nedbør, med høststormer fra Nordsjøen, mens vintrene er våte og milde med lite snø. Det typiske atlanterhavsklimaet, med Golfstrømmen like ved gjør at temperaturen sjelden er lavere enn -4C eller over 24C om sommeren. Stavanger og Jæren har flere populære surfestrender med gode forhold. Reis til Stavanger sommerstid for å få best vær, men det er også fint å oppleve våren eller juletider i byen.

Offentlig transport

Bussene i Stavanger-området drives av Kolumbus, og dekker det meste av byen og nærområdet. Bussprisene ligger på vanlig norsk nivå, og det finnes både enkelt-billetter og dagskort. Flybussen går direkte fra Stavanger Lufthavn Sola inn til sentrum, og på bussterminalen ved Breiavatnet er knutepunktet for de fleste bussene som forbinder Stavanger med resten av Vestlandet. Her er også jernbanestasjonen med regelmessige tog til Sandnes og Sørlandet.

Åpningstider

Vanlig åpningstid for butikker er 10.00 til 19.00 på hverdager, og 10.00-16.00 på lørdager. Kjøpesentrene i Stavanger holder åpent til 20.00 på hverdagene og 18.00 på lørdag. Offentlige kontorer og mange banker i Stavanger sentrum er åpne mellom 09.00 og 15.30 eller 16.00 på hverdager.

Tips og driks

Stavanger er kanskje Norges dyreste by, og prisene på restauranter og barer gjenspeiler dette. Vanlig norsk tipskultur gjelder også her i oljebyen, men på grunn av en stor andel utenlandske besøkende fra oljebransjen er det nok noe mer vanlig å tipse, særlig på restauranter. 10% av regningen er bra om du er fornøyd med servicen.

Nødinformasjon

Nødnummeret til politiets alarmsentral er 112, brannvesen er 110 og ambulanse eller medisinsk nødhjelp nåes på 110.

Severdigheter

1. Norsk Oljemuseum: Det populære og interessante museet viser utviklingen i den norske oljehistorien, og utforsker både teknologi, plattformer og geologien rundt oljebransjen – inkludert hvordan olje og gass ble til for millioner av år siden.

2. Stavanger Domkirke: Med røtter tilbake til 1100-tallet er domkirken i Stavanger Norges eldste domkirkebygg som fortsatt er i bruk. Den flotte bygningen ligger helt sentralt i byen og har et utpreget middelalderuttrykk.

3. Preikestolen: En av Norges best kjente og mest fotograferte naturlige severdigheter ligger bare en times tid utenfor Stavanger, og den imponerende klippen kan by på fantastisk utsikt over området rundt.

4. Gamle Stavanger: De sjarmerende trehusene i Gamle Stavanger er blant Europas best bevarte trehusbebyggelse, og stammer fra 17- og 1800-tallet. Her kan du også besøke Norsk Hermetikkmuseum.

5. Breiavatnet og Byparken: Stavangers grønne lunge ligger rett ved Domkirken, og her er det populært å gå på tur, mate fuglene eller se på folkelivet i byens knutepunkt.

Kjappe fakta

Innbyggertall: Ca. 130 000

Valuta: Norske kroner (NOK)

Landkode: +47

Religion: Rundt 70% er medlem i Den Norske Kirke

Tidssone: UTC +1

Offisielt språk: Norsk (bokmål) 

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Stavanger

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.