Kart

Sammenlign flybilletter til Aberdeen

Aberdeen er Skottlands tredje største by og landets olje-hovedstad, hvilket også har gjort den til en forholdsvis dyr by, litt på linje med Stavanger i Norge, både når det gjelder restauranter, hoteller og, uteliv og annet. Men heldigvis er mange av kulturseverdighetene gratis, som, for eksempel, Aberdeen Maritime Museum og Aberdeen kunstgalleri.

Lenge før oljen kom til byen og hjalp til økonomisk, har Aberdeen vært en anerkjent universitetsby. Det er en mangfoldig by med en flott havn og nærhet til strender, og hvor både gammelt og nytt råder. Den har kallenavnet ”granittbyen” da store deler av byen ble bygget ved hjelp av sølv-grå granitt, og på en skyfri dag glitrer den vakkert i sola, mens når det er overskyet og regner, er det vanskelig å hvor bygningene slutter og himmelen begynner.

 

Visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å dra til Skottland.

Sesong

Aberdeen er ikke akkurat kjent for det fine været, så sånn sett spiller det liten roll når på året du drar, men det er ekstra surt og kaldt vinterstid.

Reise rundt

Aberdeen har et bra busstilbud og taxi lett å få tak i. Sistnevnte koster ikke skjorta heller.

Åpningstider

Butikker holder åpent hele uka fra 09.00 – 17.00 eller 18.00, (inkludert søndag). I tillegg er det ofte langåpent på torsdag.

Tips

Det er vanlig å gi 10 – 15% både på restauranter og i taxi. På puben trenger du ikke å tipse.

Nødnummer

112

Ambassade

Det norske konsulat har adresse14 Carden Place, Aberdeen AB10  1UR. Telefon: 01224 632 464

Severdigheter (topp 5)

1.    Aberdeen kunstgalleri. Galleriet huser moderne kunstverk fra både den skotske og engelske verden, som for eksempel, Gwen Hardie, Stephen Conroy, Trevor Sutton og Tim Ollivier.

2.    Aberdeen Maritime Museum. Museet står på en treetasjes kopi av en produksjonsplattform fra Nordsjøen og har utsikt over havna. Her får du svar på alt du ønsker å vite om oljeindustrien. Andre deler av museet holder til i Provost Ross’ House, byens eldste bygning, og forteller historien om skipsbygging, hvalfangst og fiskeindustrien.

3.    Golf. Sporten er like populær blant gamle og unge, fastboende og tilreisende, og av de 70 golfbanene som nordøst Skottland kan skryte av, ligger hele 30 av dem mindre enn 30 minutters kjøring unna Aberdeen.

4.    Aberdeen Beach. Stranda ligger ikke mer enn 800 meter øst for sentrum og er en litt over 3 kilometer lang stripe med gyllen strand som strekker seg mellom utløpene til elvene Dee og Don. Før i tida var Aberdeen Beach en god, gammeldags britisk badeby, men billige pakketurer til Syden frister skottene mer. Her er det flott å gå tur for og fordøye inntaket av whisky og haggis mens du nyter frisk sjøluft.

5.    Parkliv. Til tross for at Aberdeen blir kalt ”granittbyen”, har  den flere grønne områder enn noen annen by i Storbritannia. Duthie Park, hvor David Welch Winter Gardens holder til, er den mest kjente.

 

Kjappe fakta

Innbyggere

Ca. 220 000

Valuta

Britiske pund (GBP)

Telefon

+44

Religion

Kristendom

Tidsforskjell

- 1

Offisielt språk

Engelsk og skots gælisk og skotsk.

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Aberdeen

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.