Kart

Flybilletter til Edinburgh

Festivalbyen Edinburgh imponerer med sin flotte arkitektur, et tettpakket kulturprogram og naturopplevelser tett på den kompakte bykjernen. Edinburgh kalles ofte en by av kontraster. Midt i byen ligger det trange middelaldersentret på ryggen av en utdødd vulkan, kronet av Edinburgh Castle på toppen, og med spennende, trange gater fulle av butikker, museer og opplevelser tett i tett i de gamle bygningene. Ta turen ned til Grassmarket med pub etter pub, eller utforsk smugene som går bratt nedover fra Royal Mile til Princes Street Gardens, en flott bypark med bugnende blomster og flotte museer. En helt annen opplevelse er Edinburghs New Town på den andre siden av Princes Street, der byens velstående fortsatt bor i georgianske tenements, med mange grønne lunger, brede avenyer, lekre kafeer og utsøkte designerforretninger. I august fylles byen av festivaler og turister som reiser til Edinburgh for å oppleve en måned fullpakket av kultur, komedie og sirkus i gatene. Du finner billige flybilletter til Edinburgh fra mange byer i Norge, og du er garantert en fin reiseopplevelse.

Sesong

Edinburgh har et klima som ikke er helt ulikt et norsk kystklima. Det regner ikke så mye som det gjør lenger vest i Skottland, men det kan ofte komme kald tåke inn fra sjøen. Selv om sommeren blir det ikke mer enn noen-og-tyve grader på det beste, mens vintrene sjelden ligger under null. Pakk alltid med regn- og vindtett tøy, og vær forberedt på ’fire årstider på en dag’. Du kan i alle fall være sikker på at hverken godt eller dårlig vær varer altfor lenge i Edinburgh. Mai til september har generelt best vær, og desember er også en fin tid å fly til Edinburgh, da julemarked, rimelig shopping og en unik nyttårsfeiring som varer i flere dager frister mange besøkende. Det er aller mest populært å besøke byen i august, da festivalene forandrer den ærverdige byen til et karneval av teater, komishow og kulturopplevelser av alle slag. Det kan bli trangt om plassen da mange tusen besøkende reiser til Edinburgh for å oppleve festivaltiden.

Offentlig transport

Etter mange år med forhandlinger og utbygging har Edinburgh nå fått trikk i tillegg til et relativt effektivt bussnettverk. Trikken går til og fra flyplassen i Edinburgh hele dagen, og det tar rundt 20 minutter å komme seg til sentrum: omtrent det samme som det tar med buss eller taxi. Bussene i Edinburgh er den enkleste måten å komme seg rundt i byen, men vær oppmerksom på at de ikke gir vekslepenger, så ha med eksakt beløp når du kjøper billett. Taxi er rimelig og enkelt å praie på gaten, om det ikke regner… Det går lokale og nasjonale tog til og fra Edinburghs to togstasjoner, og du kan også ta båt til småøyene i fjorden utenfor Edinburgh fra fergesteder langs kysten.

Åpningstider

Det er fint å shoppe i Edinburgh, med mange kjente butikkjeder, små designforretninger og utsalg av typiske skotske produkter, selv om mange reiser videre til Glasgow om de virkelig skal trimme shoppingmusklene. Butikkene i Edinburgh er generelt åpne mellom 10.00 og 18.00 mandag til lørdag, med langåpent på torsdag. De fleste har også åpent på søndag, gjerne fra klokken 12.00. Dagligvareforretninger åpner 07.00 eller 09.00, og stenger vanligvis klokken 21.00 eller 23.00. Du finner også flere døgnåpne butikker, og de aller fleste matvarebutikker er åpne på søndager. Postkontor og bank er åpne fra 09.00 til 17.00, mange også på lørdager. Offentlige kontorer åpner for publikum mellom 10.00 og 16.00.

Tips og driks

Det er mange gode spisesteder i Edinburgh, og byen er spesielt kjent for de flotte pubene sine, mange med imponerende interiør og gamle tradisjoner som lever i beste velgående. Det er vanlig å tipse også på pub, enten ved å runde opp og legge igjen noen mynter hver gang du bestiller en runde, eller på slutten av kvelden. I Edinburgh, som ellers i Storbritannia forventes det at du tipser rundt 10% om du går ut for å spise. De fleste tipser når de spiser i barer og på kafeer, i tillegg til på restaurant, og det er også vanlig å gi tips dersom du bestiller takeaway.

Nødinformasjon

I Edinburgh ringer du 999 for å nå brannvesen, ambulanse eller politi i et nødstilfelle. Dersom du vil kontakte politiet utenom i nødstilfeller, ringer du 101.

Severdigheter

1. Edinburgh Castle: I det imponerende slottet på toppen av en gammel vulkan kan du se de skotske kronjuvelene og mange interessante utstillinger, samt kanonen som hver dag klokken 13.00 fyres av. Besøk også dronningens offisielle residens i Edinburgh, Holyrood Palace, i den andre enden av Royal Mile.

2. Old Town: Trange smug, bygninger som går over flere gateplan, høye tårn, flotte kirker og kronglete smågater kjennetegner gamlebyen som ligger rundt Royal Mile. Besøk Mary King’s Close for å oppleve historien på nært hold, og se forskjellen til New Town, med sine brede avenyer, velordnete gater og georgianske husfasader.

3. Arthur’s Seat: På en annen utdødd vulkan ligger Arthur’s Seat, en myteomspunnet fjelltopp der du får den beste utsikten i Edinburgh. Det tar ca. 20-30 minutter å gå opp til toppen, og på veien kan du se både klosterruiner og dyreliv i Holyrood Park.

4. Scott Monument: Verdens største monument til en forfatter ligger på Princes Street, og ruver svart og imponerende over en skulptur av Walter Scott. Du kan gå helt til topps i monumentet for å få en flott utsikt over Edinburghs paradegate Princes Street, slottet og høyden Calton Hill med observatoriet og greske kolonner.

5. Camera Obscura: En populær attraksjon blant de minste, som kan bli lei av å se på arkitektur og gamle bygninger. Dette opplevelsessenteret har speil, illusjoner og et utkikkstårn, og ligger like ved Edinburgh Castle og Scottish Whisky Experience, som ikke er så velegnet for barna.

Kjappe fakta

Innbyggertall: Ca. 600 000

Valuta: Britiske pund (GBP)

Landkode: +44

Religion: Kristendom og flere andre religioner

Tidssone: En time etter Norge, UTC +0

Offisielt språk: Engelsk 

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Edinburgh

Vanlige spørsmål

Det finnes én flyplass i Edinburgh: Edinburgh.
Delta, KLM Cityhopper, Transavia France, KLM, transavia, Singapore Airlines, Danish Air Transport og Eurowings Europe flyr alle direkte til Edinburgh.
Billigste måned å fly til Edinburgh er mars.

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.