Kart

Sammenlign flybilletter til Zadar

Zadar er en kroatisk by som ligger i Dalmatia ved Adriaterhavet og har vært bebodd i 3000 år. Den ligger omtrent midt på Kroatias langstrakte kyst og kan skilte med en historisk gamleby i romerske ruiner, middelalderkirker, urbane kafeer og museer av høy kvalitet. I tillegg tilbyr den en kombinasjon av byferie med badeferie, og vi snakker sandstrender og ikke de typiske steinete strendene som Kroatia er kjent for. Ikke rart at Zadar er sommerens nye hotte reisemål.

Det er kanskje ikke er en typisk ”postkort” by, men det er nettopp blandingen av gamle relikvier, dets beliggenhet på kysten og de stygge høyhusene som er med på å gi Zadar så mye karakter og sjarme. Det er ingen Dubrovnik, men så er det det heller ingen museumsby – Zadar er en levende, pulserende by som nytes av både fastboende og tilreisende.

Dessuten er Zadar er et viktig transportknutepunkt og et ypperlig utgangspunkt for en lengre ferie i Kroatia. Det er óg svært gode fergeforbindelser til de omkringliggende øyene og til Italia.

 

Visum

Nordmenn trengerikke visum for å reise til Kroatia for turistopphold på inntil 90 dager.

Sesong

Adriaterhavskysten har et behagelig mildt middelhavsklima med et stort antall soltimer som gjør at Zadar er en ok by å besøke uansett når på året det måtte være. Men, har du lyst til å bade og sole deg, bør du satse på en gang mellom mai og oktober.

Reise rundt

Den eneste form for offentlig transport i Zadar er buss, men den er til gjengjeld meget bra organisert med hele 22 busser fordelt på 12 linjer. Inne i selve bykjernen og rundt det historiske senteret er det greit å gå.

Åpningstider

Butikkene holder vanligvis åpent mandag til lørdag, fra 09.00 – rundt 18.00. Matbutikker, kjøpesentre og enkelte større butikker stenger ofte ikke før 21.00. En del kjøpesentre har også åpent på søndag. Banker har åpent mandag til fredag, fra 08.00 – 18.00 og på lørdag fra 0900 – 12.00.

Tips

Service ofte inkludert, men rund gjerne beløpet oppover. Gi i taxien, i bar og til lokale guider.

Nødnummer

112

Ambassade:

Den norske ambassaden i ligger i Zabreb og har adresse Grand CentarHektorovićeva 2 / 3rd floor
10 000 Zagreb
Croatia. Telefon: +385 1 6273 800.

 

Severdigheter (topp 5)

1. Det romerske forum. Med en fascinerende historie influert av romerne er det ikke rart byen har mange fotoobjekter å by på. Foran St Donat-kirken finner du et av dem: Det godt bevarte romerske forum som ble bygget mellom det 1. århundre f.Kr., og det 3. århundre e.Kr.

2. Havorgelet. Zadars utrolig havorgel, designet av den lokale arkitekten Nikola Basic, er unik. Det er et kunstverk av en trapp som fremstår som strekker seg over 70 meter langs kysten. Under trappetrinnene er det bygd inn 35 rør i ulik lengde, diameter og krum: alle med fløyter som spiller ved hjelp av sjøluften. Her kan du sitte å se på havet og følge med på tidevannet mens du slapper av og hører på naturens egen konsert.

3. Plassen med de fem brønner. Bygd i 1574 på tuftene av en tidligere vollgrav, har denne plassen fått sitt navn fra de fem brønnene som forsynte Zadar med vann inntil 1838. Og navnet sier det som det er: Midt mellom den middelalderske bymuren og Grimani bastionen, og rett ved siden av Kroatias eldste park, ligger fem brønner som perler på en snor.

4. Narodni trg (Folkets plass). Torget har vært sentrum for det offentlige liv i Zadar fra renessansens tid og frem til i dag. Det er et koselig lite torg hvor det alltid er liv og røre og hvor folk skravler og drikker kaffe eller nyter en bedre middag på en av kaffebarene og spisestedene i venetiansk stil.

5. Solhilsenen. Nok en sprø og fantastisk skapelse av Nikola Basic. Den 22 meter brede sirkelen nedsunket i bakken er fylt med 300 glassplater som samler energi fra solen i løpet av dagen. Sammen med lyden fra Havorgelet, byr Solhilsenen på et trippy lysshow fra solnedgang til soloppgang ment å simulere solsystemet. Den samler forresten nok energi til alle lysene i havneområdet.

 

Kjappe fakta

Innbyggere

Ca. 80 000

Valuta

Kruatisk Kuna (HRK)

Telefon

+385

Religion

Romersk-katolsk (nesten 90%)

Tidsforskjell

Ingen

Offisielt språk

Kroatisk

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Zadar

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.