Kart

Sammenlign flybilletter til Tallinn

Tallinn er Estlands hovedstad, og den baltiske storbyen er en tidligere hansaby med sterke bånd til Norden. Med en fascinerende blanding av middelalderarkitektur, skandinavisk innflytelse og sovjetiske innslag er Tallinn en kontrastfylt og spennende by å besøke. Det er bare en kort flytur fra Oslo til Tallinn, og du kan også ta ferge til Helsinki herfra. Midt i sentrum av Tallinn ligger gamlebyen Toompea, der smale middelaldergater, store torg og imponerende bygninger som rådhuset og den russisk-ortodokse Aleksander Nevskij-katedralen ligger side om side med restauranter, utesteder og shoppingsentre. Tallinn har et pulserende uteliv, og på kveldstid fylles de brosteinsbelagte gatene av festglade mennesker. Opplev Tallinns unike blanding av middelalder, Sovjetstil og moderne kjøpesentre og utesteder, og dra gjerne på noen utflukter til skogene og kysten rundt i Estland.

Sesong

Sommeren i Tallinn er varm, mens det er kaldt vinterstid, og våren kan være kjølig. I januar og februar kan det bli opptil 30 minusgrader, så husk å pakke godt med vintertøy om du vil besøke Tallinn i vinterskrud. De beste månedene å fly til Tallinn er juni, juli og august. Det kan regne en del om sommeren, men er du heldig får du gode og varme sommerdager. Dersom det blir for varmt i sentrum kan du ta en dagstur til badestedene i nærheten, eller dra til kystbyen Pärnu sør i Estland.

Offentlig transport

Det er praktisk og enkelt å komme seg rundt i Tallinn. Byen har god dekning av buss, trolleybuss og trikk, og du kan bruke samme type billett på alle tre. Trikkene i Tallinn er den enkleste måten å komme seg rundt i sentrum, og de varierer mellom flotte, moderne trikker og enkelte sjarmerende, gammeldagse skrangletrikker. Du kan kjøpe billett om bord, men det er billigere å kjøpe på forhånd i en av de mange kioskene i Tallinn sentrum. Når du kommer med fly til Tallinn er flyplassen bare 4 kilometer fra sentrum, så du kan ta en kjapp buss eller til og med hoppe i en taxi for en rimelig penge.

Åpningstider

Butikker i Tallinn er åpne mellom 10.00 og 19.00, mandag til fredag, med noe kortere åpningstid på lørdager. Større kjøpesentre og dagligvareforretninger kan holde åpent til 22.00 på hverdager og 21.00 på lørdag. Det er ikke vanlig med søndagsåpent, annet enn for enkelte dagligvareforretninger og de største kjøpesentrene, som Stockmann og Viru Center. Tallinns banker er åpne mellom 9.00 og 18.00 på hverdager. Enkelte filialer har lørdagsåpent. Offentlige kontorer er generelt åpne mellom 9.00 og 17.00.

Tips og driks

Tradisjonelt pleide man ikke å tipse i Tallinn, men nå er det blitt ganske vanlig at du tipser når du går ut for å spise, særlig på finere restauranter. Anbefalingene er mellom 5-15% avhengig av hvor fornøyd du er med mat og service, og det er greit å runde opp eller ned til et rundt tall. Tar du taxi er det vanlig praksis å runde opp, og om du tar taxi til eller fra flyplassen i Tallinn med mye bagasje bør du tipse noe ekstra.

Nødinformasjon

Nødnummeret i Estland er det generelle europeiske nødnummeret 112. Du kan også nå politiet i Tallinn direkte på 110.

Severdigheter

1. Aleksander Nevskij-katedralen: Den iøynefallende russisk-ortodokse katedralen ligger på en høyde ved Toompea-slottet, og med fem kupler og vakker dekor er dette ikke bare en religiøs opplevelse, men også en av Tallinns vakreste arkitektoniske severdigheter.

2. Kiek in de Kök: Det morsomme navnet til dette forsvarstårnet betyr ’kikk inn på kjøkkenet’, og det nesten 40 meter høye tårnet med 4 meter tykke vegger har fått navnet fordi soldatene kunne se rett inn til husene i nærheten. I dag er tårnet fra 1400-tallet museum, med kanonkuler skutt fast i veggene fra tidligere kriger.

3. St. Olavs-kirken: Norske Olav den Hellige har gitt navn til dette landemerket i Tallinn. I hundre år var det Europas høyeste bygning med sitt 124 meter høye spir. Se utsikten her oppe fra i kirkens åpningstid mellom 10.00-18.00 hver dag.

4. Toompea-slottet: Oppe på Toompea-høyden som ligger over Tallinns vakre gamleby, finner du Toompea-slottet som er sete for det estiske parlamentet. Dagens slott stammer fra 1400-tallet, og før det sto en treborg

her, som ble ødelagt da danskene invaderte Tallinn på 1200-tallet. Pikk Hermann-tårnet i hjørnet av slottet ruver over byen.

5. Kadriorg og Pirita: Kadriorg-palasset ble bygget av Peter den Store, og i dag holder det nasjonale kunstmuseet hus her. I Kadriorg-området er det en rekke parker og grøntområder, like ved sjøen. Pirita ligger like i nærheten, med OL-marinaen fra Moskva-OL i 1980, og Tallinns høye TV-tårn.

Kjappe fakta

Innbyggertall: Ca. 430 000

Valuta: Euro (EUR)

Landkode: +372

Religion: Estland er et av verdens minst religiøse land

Tidssone: En time foran Norge, UTC +2

Offisielt språk: Estisk 

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Tallinn

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.