Kart

Flybilletter til Budapest

Budapest er kjent både som «Østens Paris», «Perlen på Danube-elven» og flere andre kallenavn som henviser til den ungarske storbyens imponerende arkitektur og vakre bykjerne. Danube går gjennom sentrum og de gamle bydelene Buda og Pest er knyttet sammen med noen imponerende broer. Budapest er en av de mer populære turistdestinasjonene i øst-Europa, med god grunn – her er det rikelig med kulturtilbud, opplevelser, attraksjoner og ting å gjøre. Mange besøker også et av byens mange luksuriøse bad eller spa.

Sesong

Budapest har lange, varme somre, med godt sommervær fra mai til september. Det kan bli ganske varmt, og mange foretrekker å besøke byen om våren (mars og april) eller høst (slutten av september til oktober), med behagelige dagstemperaturer og lite regn.

Offentlig transport

Trikkenettverket er omfattende, og selv om trikkene kan være gamle og sporvedlikeholdet manglende enkelte steder er trikken effektiv og pålitelig. I tillegg er det 3-4 metrolinjer, et godt busstilbud og lokaltog til områdene rundt Budapest. Med Danube-elven midt i byen er fergetransport også godt utviklet.

Åpningstider

Butikker er stort sett åpne mellom 10.00 og 18.00 på hverdager og 10.00-13.00 på lørdager, med utvidede åpningstider for supermarked. Kjøpesentre og lokale dagligvareforretninger er gjerne åpne 7 dager i uken. Bank og offentlige kontorer er åpne fra 09.00 til 16.00 og postkontorer fra 08.00 til 18.00 på hverdager

Tips og driks

Tipsing er ekstremt vanlig. Du bør tipse servitører, taxi-sjåfører, frisører og andre service-ytere rundt 10%. Det er også vanlig å gi en pengeslant i takk til leger og tannleger, og også på bensinstasjoner, spa og lignende forventes det tips. Ikke legg penger på bordet på restauranter, da det ansees som uhøflig.

Nødinformasjon

Nødnummer for ambulanse er 104, brann 105 og politi 107. Du kan også bruke 112 for den internasjonale nødnummersentralen. Du finner den norske ambassaden i Ungarn her.

Severdigheter

1. Danube-elven: En av Budapests største attraksjoner i seg selv. Den vakre Danube-elven som snirkler seg gjennom byen er fantastisk godt egnet for et elvecruise, og du får flott panoramisk utsikt over de to bydelene fra vannet. Tilbake på land bør du gå over byens eldste bro (Széchenyi Lánchíd) og vandre langs Danube-promenaden.

2. Parlamentsbygningen: Europas tredje største, og en enormt imponerende og vakker bygning som du kan besøke på guidete turer året rundt.

3. Operahuset: På den elegante Andrássy-avenyen ligger det verdenskjente operahuset. Ta en kveld i operaen og avslutt med middag på en av de mange spisestedene i området.

4. Gellért-høyden: Her oppefra får du kanskje byens beste utsikt. I tillegg er det avslappende – og gratis – å vandre rundt i hagene, med blomsterparker, en gammel festning og den flotte frihetsstatuen.

5. Slottshaugen: Ta taubanen opp og vandre rundt blant de historiske bygningene på toppen av denne høyden.

Overnatting

I Ungarn finner du billige hoteller i alle prisklasser. Det er relativt billig overnatting i Budapest, spesielt på vandrerhjem og ungdomsherberger. Det er også et godt utvalg av små pensjonater, lokale som leier ut leiligheter, og hoteller opp til luksuriøse 5-stjerners på toppen av Castle Hill. Det lønner seg å bestille overnatting på forhånd, og bruker du Skyscanners søkemotor for hotell i Budapest kan du enkelt sammenligne pris, fasiliteter og beliggenhet. De billigste alternativene finner du på Pest-siden av elven, mens Buda har renere og friskere luft takket være fjellene og skogene like vest for byen.

Kjappe fakta

Innbyggertall: Med 1 740 000 innbyggere er Budapest en av de større byene i EU

Valuta: Ungarske Forint (HUF)

Landkode: +36

Religion: Nesten 40% er katolikker, 12% kalvinister og omtrent 17% er ikke religiøse.

Tidssone: UTC +1 (samme som i Norge)

Offisielt språk: Ungarsk 

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Budapest

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.