Kart

Sammenlign flybilletter til Vilnius

Vakre Vilnius med sine kirkespir, brosteinsbelagte gater og et eventyraktig middelaldersentrum oppleves på mange måter som en idyllisk småby fra eventyrfortellingene. På ferie i Vilnius, som er så liten og kompakt at det er lett å glemme at det er en europeisk hovedstad, opplever du en salig blanding av moderne og middelalder. På det lille området har den baltiske favoritten Vilnius klart å pakke inn alt fra Europas største barokke middelalderby med slott og katedraler, til kjøpesentre, handlegater, restauranter og nattklubber. Litauens hovedstad er også et veldig billig sted å feriere. Flybilletter til Vilnius er relativt rimelig, særlig om du reiser utenom høysesongen, og mat, drikke, spa, opplevelser og hoteller i Vilnius er overraskende billig. Det tar ikke lang tid å fly til Vilnius, så om du vil oppleve storby, shopping og kultur i pittoreske omgivelser, er Vilnius et strålende valg for en helgetur. De mange baltiske spa-opplevelsene er et av trekkplastrene for turister som besøker Vilnius, og her har du mange å velge mellom. Det er også massevis av spennende butikker, gallerier og kunstscener i sentrum av byen, med tankevekkende og gripende utstillinger fra Sovjet-tiden på flere museer. Spisesteder og kafeer er det også en lang rekke av i Vilnius, og ta gjerne med deg gode sko så du kan ta en spasertur i de mange flotte parkene.

Sesong

Klimaet i Vilnius er et typisk baltisk klima med kalde vintre og relativt varme somre. Det er vanligvis over 20 grader om sommeren, og i varme perioder kan det være opptil 30 grader i Vilnius. Mange reiser til Litauen for å oppleve de mange flotte strendene langs kysten, og Vilnius som ligger i innlandet er et godt utgangspunkt for videre reiser. Høysesongen i Vilnius er fra juni til august, og da lønner det seg å bestille flybilletter og hotell i god tid på forhånd. Hvis du vil ha billigere billetter til Vilnius er mai og september også flotte måneder å fly hit.

Offentlig transport

Buss er det viktigste transportmidlet i Vilnius, og byen har både trolleybusser og vanlig buss. De går fra klokken 05.00 om morgenen til midnatt, og billettsystemet er enkelt og elektronisk, med ubegrenset overgang i gyldig billettperiode. Sentrum i Vilnius er ikke så veldig stort, så det er også enkelt å komme seg rundt til fots, eller du kan leie en sykkel på de selvbetjente sykkelstasjonene. Taxi i Vilnius er rimelig, men kommer an på lokale bensinpriser. Dersom du kommer med fly til Vilnius kan du ta toget fra flyplassen inn til togstasjonen i sentrum, eller du kan ta en av de mange bussene som forbinder Vilnius flyplass med sentrum i byen.

Åpningstider

Vilnius kan tilby rimelig shopping, og særlig de tradisjonelle litauiske varene som rav, antikviteter og håndverk er mye billigere enn hjemme, og det er også lokal alkohol og sigaretter. Du finner de fleste butikkene i gamlebyen eller i Gedimino, og det er også verdt å besøke noen av de mange markedene. De aller fleste butikker i Vilnius har åpent fra 08.00 til 19.00, mens matvareforretninger er åpne til 22.00. Butikkene har åpent mandag til fredag, med reduserte åpningstider på lørdager, men det er også mange større butikker som holder åpent også på søndag. Bankene åpner klokken 08.00 og stenger klokken 16.00, mens offentlige kontorer i Vilnius er åpne mellom 08.00 og 17.00.

Tips og driks

Litauen har ikke en utpreget tipskultur, og i Vilnius er det ikke særlig vanlig å tipse. Dersom du går ut for å spise er det imidlertid hyggelig å legge til mellom 5 og 10% dersom du har fått god service, men dette er ikke forventet. På kafeer og barer har stadig flere turiststeder i Vilnius tipsglass som du kan legge i noen mynter dersom du ønsker. Om du tar taxi er det fint å runde opp til nærmeste seddel, særlig om du tar taxi med bagasje til flyplassen i Vilnius, men ellers er det ikke nødvendig å tipse.

Nødinformasjon

Det generelle nødnummeret i Vilnius er 112, som du kan ringe dersom du kommer ut for et nødstilfelle. I tillegg har Vilnius direktenummer til politi på 01, brann på 02, ambulanse på 03, og for gasslekkasjer ringer du 04.

Severdigheter

1. Gediminas-tårnet: Vilnius ble grunnlagt oppe på Gediminas-høyden som ser utover byen. Her lå det omfattende slottskomplekset, med Gediminas-tårnet som et stolt symbol på den litauiske hovedstaden. I dag er deler av slottet restaurert, og du kan ta taubanen eller gå opp.

2. St. Anne-kirken: Den vakre St. Anne-kirken er et gotisk mesterverk som har stått sentralt og nesten uskadet av de mange herjingene i gamlebyen i Vilnius i over 500 år. Den flotte Vilnius Katedral er en annen av de religiøse attraksjonene i Vilnius.

3. Daggryporten Ausros Vartai: Denne symboltunge byporten som ble bygget på 1500-tallet er den eneste av de ni byportene i Vilnius som fortsatt står. I dag kan du oppleve messer i det lille kapellet like over porten.

4. KGB-museet: Museet for ofrene av folkemord ligger i den gamle KGB-bygningen i Vilnius, hvor utstillinger over grusomhetene som ble begått, med torturkammer og henrettelsesrom, gjør sterkt inntrykk på de besøkende.

5. Gamlebyen: Sentrum av Vilnius er blant Europas største bevarte middelalderbyer, og hele gamlebyen står på Unescos verdensarvliste. De vakre brosteinsbelagte gatene er fulle av historiske bygninger, severdigheter og serveringssteder. Katedraltorget er fortsatt et aktivt senter for aktiviteter i Vilnius, slik det har vært i mange hundre år.

Kjappe fakta

Innbyggertall: Ca. 550 000

Valuta: Litauiske litas (LTL)

Landkode: +370

Religion: Romersk-katolsk

Tidssone: En time foran Norge, UTC +2

Offisielt språk: Litauisk 

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Vilnius

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.