Kart

Flybilletter til Dublin

Dublin kan by på alt det en trivelig europeisk storbyferie skal inneholde. Med over 700 tradisjonsrike puber - mange med levende irsk folkemusikk og kanskje verdens beste øl - vakre bygninger med en spennende historie, fantastiske shoppingmuligheter til relativt lave priser, og enorme grøntområder med flokker av rådyr like ved sentrum, skal det godt gjøres å kjede seg i den irske hovedstaden. Kommer du med fly til Dublin kjører du gjennom byens nordside på vei inn til sentrum. Den imponerende millenniumskulpturen The Spire som står høyt mot himmelen på Dublins tidligere paradegate O’Connell Street ønsker deg velkommen til byen, før du kjører over elven The Liffey inn mot sentrum og sørsiden av Dublin. Der står arkitektoniske perler og historiske praktbygg tett i tett med tradisjonelle puber og vennlige kafeer. Ta deg en tur rundt grønne St. Stephens Green, få med deg et av Dublins mange teatersuksesser på berømte scener som Abbey Theatre, drikk en pint eller tre med Guinness i turistfavoritten Temple Bar, eller utforsk alternativ kultur i sidegatene, der både film, musikk og kunst blomstrer, selv om den keltiske tigeren kanskje er over for denne gang.

Sesong

Klimaet i Dublin er beryktet for å være vått, og det irske regnet er også grunnen til at Irland er kjent som den grønne øya. Det regner imidlertid ikke så mye som man skulle tro og temperaturen i Dublin er generelt reisevennlig, fra gjennomsnittlig 8 grader i årets kaldeste måned, til vanlig makstemperatur på litt over 20 i juli. De beste månedene å besøke byen er mai og juni, da er det mest sol og turistene har ennå ikke tatt over byen. Du finner billige flybilletter til Dublin hele året, men det kan være greit å unngå den aller våteste tiden i oktober.

Offentlig transport

Det er ingen problem å komme seg rundt i Dublin med offentlig transport. Effektive dobbeltdekker-busser og trikken Luas dekker hele sentrum og nærområdene rundt byen. Vær oppmerksom på at de to trikkelinjene i Dublin ikke er forbundet med hverandre, så du må gå 15 minutter eller ta en buss over elven hvis du vil fra den ene trikken til den andre. Lokaltoget DART går nord og sør langs Dublin Bay, og for en rimelig penge kommer du deg fort til vakre småbyer som Howth, Dalkey and Killiney som ligger vakkert til utenfor Dublin.

Åpningstider

Butikkene i Dublin er åpne fra 09.00 eller 10.00 om morgenen, til 18.00 eller 19.00 mandag til lørdag, og mange holder også åpent på søndager, inkludert i den populære gågaten Grafton Street der både kjedebutikker og eksklusive forretninger holder hus. Flere større butikker har kveldsåpent på torsdager, og på kjøpesentre i og utenfor Dublin sentrum er det også vanlig med langåpent på fredag. Bankenes åpningstider er fra 10.00 til 16.00 mandag-fredag, og 17.00 på torsdager.

Tips og driks

Dersom du går på restaurant eller pub i Dublin er det vanlig å tipse. Med mindre det står at service er inkludert på regningen er det forventet at du gir rundt 10-15% tips, med mindre servicen er dårlig. Det er også vanlig å tipse bartendere på puben, og om du tipser godt får du som oftest raskere service neste gang du bestiller.

Nødinformasjon

Dublin har to nødnummer, som begge når alle nødtjenester. Ring 112 eller 999 for brann, politi eller ambulanse dersom du befinner deg i en nødsituasjon i Dublin.

Severdigheter

1. Guinness-fabrikken: Dublins største turistattraksjon er Guinness Storehouse, der det populære ølet brygges og selges, midt i Dublin sentrum. Fabrikken har utstillinger der du kan få et dypdykk i ølbryggingens historie, og en flott skybar med utsikt over byen – den første ølen er inkludert i inngangsbilletten.

2. Christ Church Cathedral: Den eldste bygningen i Dublin er den flotte katolske katedralen fra 1100-tallet, som også huser en utstilling og mørke katakomber som er åpen for publikum.

3. Kilmainham Gaol: I dette historiske fengselet har mange irer mistet livet eller sittet fanget på grunn av opprør mot britene eller andre forbrytelser. I dag er den dystre bygningen et interessant museum, og på Kilmainham sykehus like ved ligger Dublins moderne kunstmuseum, som også er vel verdt et besøk.

4. Trinity College: Ærverdige Trinity College ligger midt i sentrum, med flott arkitektur og fine grøntområder. Her finner du også Book of Kells, et fantastisk illustrert manuskript fra 800-tallet i det storslagne Trinity-biblioteket.

5. The Liffey: Vannet fra den brune Liffey-elven som går gjennom Dublin sies å være grunnen til at Guinness smaker så godt. Det er kanskje ikke sant, men det er i alle fall fint å spasere langs elvens promenadedekk og å gå på kryss og tvers over de mange broene, særlig Ha’penny Bridge, gangbroen Sean O’Casey Bridge og den nye Samuel Beckett Bridge.

Kjappe fakta

Innbyggertall: Ca. 530 000

Valuta: Euro (EUR)

Landkode: +353

Religion: Katolsk

Tidssone: En time etter Norge, UTC +0

Offisielt språk: Engelsk og irsk (gælisk) 

Fleksibel på hvor du flyr? Søk flyplasser i nærheten for større besparelser.

Flyplasser i nærheten av Dublin

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.