Kart

Reiseguide til Kreta

Informasjon om Kreta

Hellas’ største øy er en av 2 000 øyer i det greske øyriket, og ligger som et eget land i Middelhavet. Kreta er berømt for sin lange og spennende historie samt flotte sandstrender, og har over de siste par tusen årene blitt styrt av minoerne, romerne, venezerne og tyrkerne – som har alle bidratt til den fascinerende kulturen øya har i dag. Ettersom mange deler av Kreta fortsatt er fri for masseturisme, er dette ferieparadiset en vennlig, varm og variert destinasjon som er et populært reisemål blant både unge og gamle.

Andre ting å gjøre i Kreta

Om du ønsker en kystferie for å bare slappe av på stranda, en eventyrlig ferie med gåturer i fjellet, en interessant kulturferie eller en kombinasjon av alle tre, er Kreta det perfekte reisemål for deg. Du kan gå tur i den fantastisk flotte Samaria Gorge nasjonalpark en dag, og slikke sol på stranda dagen etter – og samtidig aldri være langt borte fra betydningsfulle arkeologiske severdigheter. Blant de mange betydningsfulle arkeologiske severdighetene har Phaestos – et minoisk palass som ligner litt på Knossos – den mest imponerende beliggenheten, med spektakulær utsikt over naturomgivelsene og landsbygda. Den mer moderne gamlebyen Chania er det også verdt å besøke, her finner du en sjarmerende havn med flott venesisk arkitektur – med blant annet et fyrtårn og en tidligere moské. Her kan du også kjøpe souvenirer fra en rekke kunstnere, og utforske et fargerikt marked samt et interessant arkeologisk museum. De som elsker å være på stranda bør sette kursen mot Vai – som kan skryte av å ha Europas største palmeskog. Hvis du har lyst på en båttur finnes det også mange utflukter til naboøyene, slik som Spinalonga – som ble berømt p.g.a. Victoria Hislop’s novelle ’The Island’, eller Gramvousa – en liten øy på vestkysten med en vakker turkis lagune. De som vil oppleve Kretas natteliv bør prøve Plakias, en dynamisk by på sørkysten som også er et flott sted å starte på for de som vil oppdage denne delen av øya.

Mat og drikke i Kreta

Maten på Kreta er kjent for å være god, sunn og næringsrik. Middag spises ofte sent, etter klokken ti om kvelden, og det finnes en rekke tavernas som serverer herlige lokalretter sammen med raki – en alkoholdrikk som er laget av destillert vin. Kreta er et flott sted å smake på tradisjonell gresk mat slik som moussaka, men øyas kokekunst er likevel litt annerledes enn i resten av Hellas – spesielt når det gjelder mangel på fetaost-interesse! Snegler, tilberedt på en rekke forskjellige måter, er en kretisk spesialitet.

Været i Kreta

Kreta har et typisk middelhavsklima. Sommeren er lang og varm, og det er sjeldent nedbør, mens vinteren er kort og mild.

Når det er best å besøke Kreta

Det er flott å besøke Kreta året rundt, men mellom oktober og april er det større sjanser for nedbør. De som elsker å shoppe bør besøke øya i oktober, da er det store salg i butikkene fordi turistsesongen er over.

Fly til Kreta

Direktefly fra ulike europeiske byer lander på Heraklion International Airport, som bare ligger 5 km øst for byen med det same navn, eller på Chania. Det er et bedre nettverk av busser langs nordkysten enn det er lengere sør, men man kan også leie bil for selv å oppdage øya.

 Kreta Gode tilbud

Hoteller i Kreta

Bilutleie i Kreta

Bildene av flickr/Romtomtom

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.