Kart

Reiseguide til Budapest

Introduktion til Budapest

Budapest er delt i to av elva Danube, og kjent som “Øst-Europas Paris” på grunn av sin vakre arkitektur, sine brede boulevarder og sin romantiske atmosfære. Dette er en by som består av to halvdeler – den historiske Buda på den ene siden, med Castle District som står på UNESCOS Verdensarvliste, og den nyere Pest på den andre siden – berømt for sine fantastiske Art Nouveau bygninger og hjem til forretningsdistriktet. Helt opp til 1873 var Buda og Pest to forskjellige byer, og de har fortsatt i dag hver sin individuelle sjarm. Besøkende synes Budapest er en spennende og livlig by – flott å tilbringe et par dager i. Her finnes unike museum, thermalbad og utendørs svømmebasseng, restauranter av verdensklasse, trendye barer og nattklubber og en varm, imøtekommende befolkning.

Andre ting å gjøre i Budapest

Ta en spasertur nedover hovedgata Andrássy utca på Pest-siden. Dette er Budapests lengste og flotteste gate, og byr på en fin mulighet til å beundre kjente landemerker. Ta en titt på den fantastiske neo-renessanse bygningen State Opera House, ta et glass øl eller vin på Liszt Ferenc tér, som er full av gatekafeéer, og sett så kursen mot Heroes’ Square og City Park – som huser Museum of Fine Arts, Vajdahunyad Castle og neo-barokk bygningen Széchenyi. Hvis du vil nyte den fantastiske utsikten over byen og Danube-elva, ta turen på Sikló funicular opp til det vakre Castle District. Spaser rundt omkring i de brosteinsbelagte gatene, besøk Fisherman’s Bastion, den fargerike Mátyás Church og Budapests eldste kafé Ruszwurm – dette lille konditoriet har servert kaffe og kaker siden 1827. Hvis du vil oppleve noe litt annerledes, besøk Hospital in a Rock fra den andre verdenskrig og labyrinten av huler som ligger under byen.

Mat og drikke i Budapest

Budapest er berømt for sine mange kaffehus, i denne byen finner du mange koselige kaféer hvor du kan nyte en kopp kaffe og et stykke kake mens du ser ”livet gå forbi”. Byen har også i de siste årene blitt mer og mer kjent for sine restauranter, her finner du mat fra omtrent alle verdens hjørner – fra tradisjonell ungarsk mat til Michelin-cuisine. I Budapest kan du spise på båtrestauranter som ligger på elva, i små romantiske bistroer, og i gammeldagse tavernas som byr på gypsy musikk. Du kan til og med ta en ”dinner in the sky”! Restaurantene er ikke altfor dyre, men for den som helst vil spise rimelig finnes også fantastisk ungarsk mat på spisesteder i Great Market Hall. Ungarsk vin er en av landets kanskje største hemmeligheter. Ungarn har faktisk 22 forskjellige vinområder, og selv om de fleste vingårdene ikke produserer nok til å eksportere, kan den som er glad i vin smake på de lokal røde og hvite – samt Tokaj – når de besøker Budapest. Du kan ta et glass eller to til middag, eller delta på ”wine tasting” i en av byens vinkjellere.

Været i Budapest

I Budapest er det varmt om sommeren og kaldt på vinterstid. Om våren og høsten er det mildt og det regner litt av og til.

Når det er best å besøke Budapest

Budapest er flott å besøke året rundt, men de fleste foretrekker de mildere månedene om våren og høsten. Om vinteren kan du nyte atmosfæriske julemarked, utendørs bading i thermalbad og kanskje en tur på skøyter. Om sommeren når det er varmt, kan besøkende også delta på den berømte Szigetfestivalen i august – som finner sted på en øy midt i Danube-elva.

Fly til Budapest

Budapest har en flyplass, Ferihegy Airport 20 km sørøst for bysentrum, med tre terminaler. Ferihegy 1 har nylig blitt renovert og tar nå imot lavpris flyselskapene. Ferihegy 2A og 2B ligger ti minutter lengere fra byen – 2A tar imot passasjerer fra Schengen land, mens 2B tar imot passasjerer fra resten av verden.

 Budapest Gode tilbud

Hoteller i Budapest

Bilutleie i Budapest

Bildene av Flickr/BoHeMIo

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.