Kart

Reiseguide til Athen

Introduktion til Athen

Viltvoksende, sjarmerende og et sentrum for oldtidens verden – hovedstaden i Hellas er den sprekeste 3400-åringen du noensinne vil besøke. Horisonten domineres av de eldgamle Akropolis- og Parthenon monumentene, men historie er ikke Athens eneste trekkplaster – denne byen er faktisk også en av Middelhavets livligste byer. Gater som en gang var fulle av vandrende, spekulerende filosofer er i dag hjem til travle, trivelige tavernaer og restauranter. Athens turistattraksjoner fyller historiebøker verden over, og legger du til en knallblå himmel, varm sol og flott shopping – så har du en førsteklasses destinasjon for en god ”weekend”.

Andre ting å gjøre i Aten

Athen er den vestlige sivilisasjonens vugge, og det er nesten umulig å finne en by som har mer historie pr. kvadratkilometer. Blant de fremste er Akropolis, som står på UNESCOs Verdensarvliste, og er en samling av gamle templer og monumenter på toppen av et lite fjell med en flat topp – 150 meter over sjøen. Her finner du Parthenon, et tempel som ble oppført mellom 447 f.Kr. og 433 f.Kr. og var viet til Pallas Athene, byens skytsgudinne. Her finner du også Erekththeion, som enkelte hevder at ble bygget til ære for den legendariske kongen Erechtheus og på sin sørside huser den berømte Jomfruenes Terrasse – med vakre draperte kvinnelige karyatider som støttesøyler. En annen arkeologisk attraksjon i Athen er Agora – som var en sentral del av den antikke greske polis eller bystAthen. Agora fungerte som markedsplass og et forum for byens borgere, og er i dag en gressplen med fascinerende ruiner – samt det Arkeologiske Museum, som huser verdens største samling av antikk gresk kunst. Det handler ikke bare om historie i Athen: Et gammelt gassverk er bygd om til et kulturhus som heter Technopolis, og byr på utstillinger viet til moderne industri, kunst og arkitektur. Her holdes også byens årlige jazzfestival om sommeren. Monastiráki loppemarked er perfekt for den som elsker å shoppe og prute, mens tilhengere av mer moderne kunst bør sette kursen mot the National Gallery. Den som leter etter barnevennlige kulturattraksjoner kan besøke Benaki Museum, som har en veldig unik og interessant samling av historiske leker og spill.

Mat og drikke i Aten

Selv om det ikke vil ta deg lang tid å oppdage at Athen er en gastronomiske hovedstad med utallige internasjonale smaker av verdensklasse og et flott utvalg av fine restauranter, er byens matretter likevel sterkt preget av klassiske middelhavsdelikatesser: fersk fisk, grillet kjøtt og lekre salater – med gresk, hjemmelaget olivenolje selvfølgelig. Athenere starter som regel dagen med en ostecroissant eller andre kaker laget av tertedeig, disse er tilgjengelige overalt i byen. Lunsj serveres normalt mellom klokken to og fire, og middag mellom klokken ni og ti – og mange grekere møtes for å ta en kopp kaffe med tilbehør rundt klokken seks. Sett kursen mot et ouzerie for å smake på det berømte sterke, greske brennevinet ouzo, og bestill mezedes – små tapasporsjoner med mAthen eieren har laget den dagen.

Været i Aten

Varmt, varmt, varmt! Athen er en av Europas mest solfylte byer, og i de tørre sommermånedene juni, juli og august er temperaturen som oftest rundt 40 °C. April og mai er kjøligere, men likevel tørre, og i den milde vinteren fra oktober forekommer nedbør som korte, men kraftige regnskur.

Når det er best å besøke Aten

Athen er en by som er flott å besøke året rundt, men er det sol du vil ha bør du helst fly hit mellom mars og november. Hvis du ikke er så glad i uutholdelig varme, bør du unngå sommermånedene. Besøker du Athen mellom mai og september kan du også få med deg drama, ballett og musikkforestillinger på den populære Athens and Epidaurus arts festival.

Fly til Aten

17 km utenfor byen ligger Athen International Airport (også kjent som Elefthérios Venizélos). Her lander direktefly fra hele verden, og du kan også ta fly videre til de populære greske øyene. Athens metro går inn til Monastiráki-stasjonen i sentrum to ganger i timen, og er raskere og billigere enn å ta taxi – det kan ta opp til en time hver vei.

 Athen internasjonale Gode tilbud

Hoteller i Aten

Bilutleie i Athen internasjonale

Bildene av flickr/Aaron_S.

Priser som vises på denne siden er kun beregnede laveste priser. Funnet i løpet av de siste 45 dagene.