Slik opplever du det skotske høylandet

Alle artikler

Slik opplever du det skotske høylandet

Det skotske høylandet er et av de magiske stedene i verden som bare må oppleves. Se vår guide til hvordan du får mest ut av det!

Det skotske høylandet er et av de områdene i verden du bare må oppleve. Ikke helt ulikt norsk natur, med fjell, fjorder (nesten, iallefall) og heier som strekker seg i kilometervis med åpent, øde landskap, ligger det der klart for å utforskes av fjellvante bein. Og kyr.

Det spesielle skotske høylands-feet er lett gjenkjennelig, og bare noen av de karakterene du kan møte på i det slående vakre høylandet. Her er Skyscanners ultimate guide til å oppleve Skottland og det skotske høylandet slik det bør gjøres.

Lei bil

Du kan fly til flere av Skottlands flyplasser for lett ankomst til høylandet – det tar rundt 2-4 timer nesten uansett hvilken flyplass du velger. Fly til Edinburgh eller Glasgow om du vil kombinere turen med noen dager i storbyen først, eller dra til Aberdeen eller Inverness for å komme nærmere de øvre delene av høylandet. Men uansett hvor du flyr bør du leie deg en bil så du kommer deg rundt på egenhånd. Offentlig transport er mulig, men friheten med å ha egen bil kan ikke overvurderes. Sammenlign bilutleie hos Skyscanner så finner du den perfekte bilen for deg: vi kan anbefale å velge en bil som tåler grovt underlag og våte veier.

Sov på vandrerhjem eller slott

Du har flere valg når det gjelder overnatting. Et alternativ er å ligge i telt – når du har leiebil likevel, og den skotske allemannsretten er ganske lik den norske (du kan overnatte hvor du vil, så lenge det ikke forstyrrer buskap eller bønder), er det helt fantastisk å våkne til lyden av fossefall og frisk luft langs en av de mange _lochs _i høylandet. Men om det frister mer med behagelige senger har du et stort utvalg å velge mellom – alt fra staselige slott til sjarmerende vandrerhjem. Skyscanner kan hjelpe deg å finne hotell i Skottland.

Sovende sauer

Besøk whiskydestillerier

Whisky er og blir en av Skottlands viktigste eksportvarer. Det finnes over 25 destillerier bare i Highlands-regionen, og de fleste av disse kan du besøke. Få med deg en guidet tur for å få innsikt i den gyldne væskens mange kunster, og for å få smaksprøver som gjør at du blir litt mer spesialist. Det finnes ofte også gode muligheter for å få kjøpt spesiallagde flasker du kun får tak i på destilleriet, så det kan være en flott gaveide. Se scotlandwhisky.com for mer informasjon.

Ta tog

Selv om du har leiebil, er det noen jernbanestrekninger i Skottland som du bare må få med deg. Den eldgamle _The Jacobite _er et tradisjonelt damplokomotiv som går over en av de mest berømte jernbanebroene i verden, blant annet filmet i Harry Potter-filmene. Få med deg viadukten fra veien også, den er et syn. Det er også mange flotte broer for både vei og jernbane, så ta med et godt kamera for å feste dem på film!

Viadukt i Skottland

Pakk gode sko

Du kan ikke dra til det skotske høylandet uten å gå på tur. Terrenget er perfekt til fotturer og lett fjellklatring, og det er mange godt merkede stier. The Great Glen Way er en imponerende turvei som går gjennom dramatisk fjell- og fjordlandskap, med innsjøer og fantastisk natur. Kle deg etter været, og husk at det ofte blir vått i Skottland – særlig øst i landet.

Turterreng i Skottland

Highland Games

Hvem har vel ikke drømt om å kaste tømmerstokker eller tautrekking med kilt-kledde karer? Fra mai til september organiseres det tradisjonelle Highland Games i små og store byer rundt i hele Skottland. Disse arrangementene varer gjerne en helg, og her konkurrerer lokale sportshelter i tradisjonelle grener som caber tossing, tautrekking, tradisjonell dans og diverse friidrettsgrener. Det er også musikk, mat, dyrskue og mye mer, og får du sjansen bør du besøke en av disse. Finn ut når og hvor på Visit Scotland sine nettsider.

Slipp løs din indre William Wallace

Hvis du er glad i film og har sett Braveheart sånn seks-syv ganger, kan det være spennende å besøke noen av stedene der den episke filmen ble laget. Selv om en del ble filmet i Irland, er både Glen Nevis, Glen Coe og Loch Leven steder som er gjenkjennelige fra filmen. Glen Coe er også et av de mest populære stedene å besøke, og her kan du også lære om den blodige historien til høylandet – det har vært mange konflikter mellom klaner, konger og kirker i løpet av årene.

Hør sekkepipene lokke

Du får garantert øye på en tradisjonelt kledd sekkepipespiller på din reise gjennom Skottland. Det er gjerne flere av dem i gatene i Edinburgh og Glasgow, men på mang en lokal pub spilles det fortsatt tradisjonell musikk, og ved nesten alle høytidelige arrangementer som bryllup og lignende leies det inn en av de belgblåsende musikantene. Noen synes kanskje sekkepiper er for spesielt interesserte, men om du får med deg en konsert med både trommer og sekkepiper kommer du garantert i stemning.

Vakre Skottland

Skyscanner er verdens ledende reisesøkemotor, og hjelper deg å finne billige flybilletter, hoteller og leiebiler