Halloween er her: Halloweenfeiring og festivaler for de døde verden rundt

Alle artikler

Halloween er her: Halloweenfeiring og festivaler for de døde verden rundt

Bli med oss når vi utforsker åndenes underverden, hodeskaller og skjelett med Halloweenfeiring verden over.

Med Halloween rett rundt hjørnet, ser websiden Skyscanner flysøk nærmere på hvordan Alle Helgens kveld feires verden rundt.

Halloween har sin opprinnelse fra Samhain – en urgammel gallisk festival som betyr “sommerens slutt.” I gamle dager, når sommeren nesten var over, trodde folk at skillet mellom de levende og døde ble mindre og at dette tillot ånder å passere mellom to verdener – og at de hadde muligheten til å avverge alt det onde mens de ønsket forfedrenes ånder velkommen hjem.

Fra det å danse med lik til å vandre med zombier – vår interesse for de døde ser ut til å være et universelt fenomen som spenner over internasjonale grenser.

Så bli med oss når vi utforsker åndenes underverden, hodeskaller og skjelett med Halloweenfeiring verden over.

halloween.pumpkin.JPGIrland

Den grønne øya er kjent for å være opphavslandet til Halloween, fordi det var nettopp her Samhain startet. I dag feires Halloween fortsatt rundt i hele Irland med store gatefester, bål og fyrverkeri. Dublin holder sin årlige Halloweenfestival og parade, hvor alle slags spøkelsesaktige skapninger fra underverdenen overtar byens gater.

USA/Canada

Nord-amerikanere feirer Halloween med stor entusiasme – så stor at salg av Halloweenprodukter er nesten like omfattende som salg av juleprodukter! Folk i alle aldre lar den nifse Halloweenstemingen ta fullstendig over, og sprader stolt rundt i detaljerte, kunstferdige kostymer. Det er like vanlig å kle seg ut som superhelter og tegneseriefigurer som det å kle seg ut som spøkelser og zombier. Spesielt populært er “knask eller knep”, og det å skjære ut gresskarlykter med skremmende fjes er noe alle må være med på. På denne tiden av året dukker også en mengde skrekkfilmer opp på nord-amerikanske kinoer.

Storbritannia

Halloween er spesielt populært blant barna i Storbritannia, men voksne blir ofte også med på moroa. En av de mer begivenhetsrike hendelsene knyttet til Halloween i år, er London Zombie Walk – hvor hundrevis av folk kledd ut som zombier vil samles og deretter vandre omkring i hovedstadens gater og besøke hele tolv puber mens de stønner og klager.

Russland

Halloweenfeiring har blitt ganske populært i Russland også i de siste årene – spesielt feirer de i barnehager og på skoler. Men feiringen er ikke populær blant alle; den ortodokse kirke har uttrykt at folk burde ignorere Halloween og andre utenlandske festivaler og heller fokusere på russiske tradisjoner og kostymer. Dette har ført til at noen skoler i Moskva har blitt bedt om å forby elevene å feire Halloween – som har fått navnet “de dødes kult.”

witch.JPGNorge

Halloween ble introdusert i Norge så sent som mot slutten av 90-tallet, og Donald Duck-bøkene har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. Mange norske barn løper nå rundt i skremmende kostymer, banker på dører og roper “knask eller knep”. Ungdom og voksne kler seg ut som hekser og spøkelser og danser på skumle privatfester eller på Halloweendekorerte utesteder.

Mexico

De Dødes dag feires i Mexico den 1. og 2. november, og er dedikert alle de som har gått bort. Selv om festivalen har et noskå makabert utseende, er det en gledelig feiring fordi folk tror at på denne dagen kommer deres døde slektninger tilbake til jorden på besøk. De dødes dag byr på flotte gatekarneval med kunstferdige kostymer, hodeskaller og kisteparader gjennom store og små byer rundt omkring i hele landet.

Sverige

Å feire Halloween i Sverige er også relativt nytt – tradisjonen har blitt populær gjennom det siste tiåret. Mange barer og nattklubber i svenske byer arrangerer Halloween temafester og maskeball. Stockholm Ghost Walk, en tur som tar en titt på på byens mørkere sider og forteller historier om drap, myter og mysterium, er spesielt populær på denne tiden av året.

Tyskland

Selv om Halloween er en ganske ny tradisjon i Tyskland har den blitt mer og mer populær blant både barn og voksne i løpet av 90-tallet. En av de mest besøkte Halloween begivenhetene er en festival som feires i Castle Frankenstein i nærheten av Frankfurt/Main. Fra 23.oktober til 8.november får deltakere en grøssende opplevelse når 77 zombier følger dem gjennom mørket og hårreisende forestillinger venter dem rundt hvert et hjørne.

Japan

Halloween er ikke en tradisjon i Japan men den japanske anerkjennelsen for amerikansk popkultur har likevel ført til festivalens økende popularitet. Obon festivalen derimot, som er til ære for de døde, tar plass i midten av august og familier besøker forfedres graver for å kalle åndene tilbake til jorden. Festivalen avsluttes med at papirlykter med talglys blir sendt flytende nedover elver; dette symboliserer forfedrenes tilbakereise til underverdenen.

halloween.zombie.JPGMadagaskar

Halloween feires ikke på denne øya på østkysten av Afrika, men madagaskere har en ganske spesiell måte å hedre de døde på. Et urgammelt ritual hvor familiegraver åpnes og levninger blir tatt opp, kledd i rene klær og sendt rundt for å danse med venner og slektninger, kalles “the turning of the bones.” Lokalbefolkningen mener dette er en viktig måte å huske deres elskede på, og man kan vel trygt si seg enig i at dansing med lik nok ikke glemmes så fort!