Besøk de gamle OL-byene: OL-arrangører det er verdt å besøke igjen

Alle artikler

Besøk de gamle OL-byene: OL-arrangører det er verdt å besøke igjen

Når kubjellene har stilnet og hoppbakken står tom er det likevel verdt å besøke noen av de gamle vertsbyene for vinter-OL.

Sotsji har vel ikke vært på turistenes favorittliste før vinter-OL satte i gang, men kanskje den nå så påkostede byen blir en turistmagnet når lekene er over? Noen av historiens mange OL-byer har imidlertid mer enn forlatte hoppbakker og skøytearenaer å by på – ta turen til disse olympiske reisemålene for en skikkelig vinteropplevelse.

Sarajevo, Bosnia Herzegovina – 1984

OL i Sarajevo i 1984 var en symboltung affære, i det daværende Jugoslavia. Det var det første vinter-OL som ble arrangert i en kommuniststat, og Øst-Tyskland ble mestvinnende på medaljefronten, med 9 gullmedaljer, selv om Sovjetunionen fikk totalt flest antall medaljer, med 25 vinnere i de forskjellige grenene. Vår egen Eirik Kvalfoss fikk både gull, sølv og bronse! I dag er ruinene etter vinter-OL mest fascinerende for dem som liker fraflyttede og forlatte konstruksjoner, for de fleste anleggene har forfalt kraftig i løpet av årene og etter krigen i det forhenværende Jugoslavia.

Vancouver, Canada – 2010

Canadierne er blant vintersportsgrenenes fremste utøvere, og det store, kalde landet er perfekt for å arrangere vinterleker – det har de også gjort tre ganger. Mange OL finner sted i områder nesten utelukkende fokusert på sport og fritid, men Vancouver er en av de større byene som også har et variert tilbud til de som kanskje ikke bare vil besøke gamle femmiler. De flotte anleggene i Whistler er fortsatt populære, selv om det er et stykke til selve Vancouver.

Bob i OL

Sapporo, Japan – 1972

Vinter-OL har aldri blitt arrangert på den sørlige halvkule, og Japans vintersportssteder er så langt sør vi har kommet, med Nagano som det sørligste. For nordmenn er fortsatt de japanske skimulighetene et uutforsket område, men det er stadig mer populært å sette utfor i de nydelige bakkene med fantastiske snøforhold. Sapporo var OL-vert i 1972, og satte for alvor Japan på kartet. Mange nordmenn husker også lekene i Nagano, da vi vant 10 gullmedaljer og Bjørn Dæhlie var i god form.

Albertville, Frankrike – 1992

Franskmennene har organisert vinter-OL nesten siden begynnelsen, med Chamonix i 1924 som den første. Albertville var en suksess for nordmennene, da Vegard Ulvang vant to gullmedaljer og Johann Olav Koss var suveren på 1500 meter på skøyter.

Frankrike har også arrangert OL en tredje gang i Grenoble, som i dag er en sjarmerende universitetsby, og det er ikke langt til de gamle OL-anleggene og flotte skibakker som definitivt er verdt en tur den dag i dag.

Lake Placid, USA – 1980 og 1932

USA, som var de første til å ta gullmedalje i årets vinter-OL er det landet som har arrangert de olympiske vinterlekene flest ganger. Hele fire ganger har amerikanske presidenter ønsket velkommen, og Lake Placid er den eneste byen som har vært vertskap to ganger. Gå heller ikke glipp av OL-historiene fra Squaw Valley og Salt Lake City.

Les også: Flere reisemål for sportsidioter