Hvis du vil unngå å betale for innsjekket bagasje, lønner det seg å kjenne til flyselskapenes regler for håndbagasje. Skyscanner hjelper deg!

Hvor stor kan håndbagasjen være? Mange flyselskaper har strenge regler for hvor stor håndbagasjen du har med deg kan være. Det er ikke alltid lett å følge med på restriksjonene fra de ulike flyselskapene, særlig ettersom de av og til endrer på reglene.

For øyeblikket har Norwegian og SAS maksdimensjoner på håndbagasjen på 55 x 40 x 23 cm, mens Ryanair og Widerøe har 55 x 40 x 20 cm. easyJet har innført nye regler med maks størrelse på 50 x 40 x 20 cm, som garanterer at du får med deg håndbagasjen inn i flykabinen. Maksimalvekten varierer mellom 7 og 10 kilo, mens noen selskaper, som easyJet, ikke har vektbegrensninger. Dersom bagasjen din er over grensen kan du måtte betale i dyre dommer for innsjekket bagasje, så det er best å være på den sikre siden. Alt i alt betyr det at det lønner seg å tenke seg om før du pakker håndbagasjen – så her er våre forslag til hvordan du inngår bagasjeavgiftene.

1. Kjøp en ny bag

Du har kanskje allerede kjøpt en perfekt bag eller koffert som passer hos noen av flyselskapene, men hvis den er noen centimeter for stor kan du fort måtte betale dyrt om du reiser med et annet selskap enn ditt vanlige. Det er uansett ikke dumt å kjøpe håndbagasje som du vet at passer innenfor bagasjerestriksjonene, slik at du sparer penger ved å unngå å måtte sjekke inn bagasje. Og det er jo utrolig deilig å slippe stresset ved å bekymre seg for om du kanskje må sjekke inn, eller om du slipper unna! Dessuten: ny bagasje er jo alltid kjekt uansett. Kjøp en på maks 40 liter, og sjekk maksmålene når du handler, så er du på den sikre siden. Lowe Alpine TT Carry-On 40 er et bra eksempel.

Pakking2. De beste pakketipsene for å pakke lett

Trenger du egentlig et reisestrykejern? Og trenger du fire par sko, eller kan du investere i noen sko som ser bra ut både på dagtid og når du skal ut på byen? Når du pakker til ferien og vil klare deg med kun håndbagasje, vær streng med deg selv og kutt ut alt som ikke faktisk er helt nødvendig. Trenger du rettetang, eller kan du klare deg uten? Ta med klær du kan bruke igjen og igjen, og som passer med alle de andre plaggene du pakker. Og husk regelen med å pakke en gang, og så fjerne halvparten – husk at det må få plass på bare 40 liter. Og dersom du ruller, får du plass til mer.

Mer:

Slik pakker du med kun håndbagasje

Ikke pakk dette i bagasjen

3. Sjekk inn bagasjen

OK, kanskje du bare kan ta det som en voksen, tenke at det er faktisk ganske rimelig at flyselskapene begrenser hvor mye flypassasjerene kan ha med om bord i kabinen, og at det er likt for alle. Du kan jo bare sjekke inn bagasje – hvis du bestiller i god tid på forhånd er det ikke så fryktelig dyrt heller. Og dessuten, hvis du er ærlig: hvor mange ganger har du ikke forsinket køen med mennesker bak deg mens du har prøvd å skvise en sekk som definitivt var større enn grensen inn i bagasjehyllen? Hvis du sjekker inn unngår du i alle fall disse moralske dilemmaene.

4. Bli medlem eller kjøp bedre billetter

Bli med i flyselskapenes bonusprogrammer for å få fordeler både på bagasjefronten, ombordstigning og andre områder. Eller du kan kjøpe Flexibilletter eller andre billetter som gir deg mer enn det absolutte minimum som økonomi-billettene inkluderer. Du får til og med innsjekket bagasje med på noen av billettypene, så da trenger du ikke stresse så veldig med håndbagasjen likevel.

Mer: Slik får du gratis oppgradering på flyet

Skyscanneransatte med bagasjejakker5. Gå med bagasjen

Ja, da mener vi å kle på deg bagasjen. Det finnes en rekke forskjellige ’bagasjejakker’ på markedet, og til og med annen bagasje du kan ha på deg – det er rett og slett klær som lar deg bære med mer bagasje enn du ellers kunne gjort. OK, du ser kanskje ikke så veldig moteriktig ut, men om du får plass til skoene i lommen og PCen på innerlommen er det kanskje ikke så farlig, særlig om du slipper å betale bagasjeavgifter. Og noen av ’klesplaggene’ er faktisk nesten stilige. Dessuten bryr de fleste seg lite om hvordan de ser ut på flyplassen, etter at de har måttet ta av og på klær, belter og sko i sikkerhetskontrollen likevel. Du kan kjøpe noen finere klær med pengene du sparer.

Mer: Dette er de beste bagasjejakkene (på engelsk)

6. Fly med noen som lar deg ta med mer bagasje

easyJet har nok den minste bagasjestørrelsen, men de har fremdeles ingen vektbegrensning på håndbagasjen. Så om du flyr med en ambolt er de garantert det beste valget... Større selskaper som SAS, British Airways og KLM/Air France pleier å være mer romslig med sine tolkninger av bagasjerestriksjonene, selv om de kan være strenge på vekt. Og hvis du er ute etter billig bagasje er det noen flyselskaper som tar betalt for alt som er større enn en liten håndveske eller PC-veske, som WizzAir – selv om de ofte har veldig billige billetter, så det går kanskje opp i opp?

Søk etter flyvninger

Returtype