Du kan ikke reise til Stockholm uten å fika - her er vår guide til de beste kafeene og restaurantene i den svenske hovedstaden.

Trendy Stockholm er et mekka både for shopping og utesteder, og matkulturen ligger ikke langt bak. De er særlig flinke på lunsj-fronten, svenskene, men den viktigste mattradisjonen er nok fika-kulturen, som er et helt eget konsept svenskene utnytter til det maksimale.

Fika handler om små, hyggelige avbrekk i hverdagen, med god og rimelig mat og drikke som nytes sammen i godt selskap. Her er noen av de beste stedene å oppleve fika i Stockholm.

Saturnus

Når du blander franske mattradisjoner med svensk fikakultur får du førsteklasses matopplevelser. Lekkert bakverk som kanelsnurrer, croissanter og andre velduftende fristelser serveres med riktig god café au lait. Her kan du vanligvis ikke reservere bord, så det er bare å dukke opp i god tid.

Esaias

Kaffebaren Esaias serverer god, solid mat som salater, sandwicher og smoothies. Cæsarsalaten og Reuben-smørbrødet er særlig gode, og vi kan anbefale å prøve brunchen på søndager. Men hos Esaias er det først og fremst kaffen som står i fokus, og de samarbeider med egne kaffebrennerier for å servere den beste kaffekoppen. Du kan også melde deg på kaffekurs om du vil lære mer.

Sturehof

Midt på hippe Stureplan ligger tradisjonsrike Sturehof, en fisk- og skalldyrsrestaurant med lang historie og en særlig plass i Stockholms hjerte. Her får du alt fra _macka _til hovedretter med fisk, skalldyr og veltilberedt kjøtt, eller småretter med ost, spekemat og fristende østers.

Laks

Riche

Søsterrestauranten til Sturehof er en blanding mellom parisisk bistro, hipp Stockholms-bar og avslappet restaurant. God stemning, førsteklasses mat og et bra sted å fika. Det er populært blant både lokale og turister, så vær forberedt på at du kanskje må vente på bord i travle perioder - men det går an å ta en drink i baren mens du venter.

Mocco

De store, luftige lokalene med behagelige sitteplasser innbyr til lengre fika-pauser, og her kan du velge blant fristende bakverk fra eget bakeri, gode salater og saftige smørbrød - eller mackor, så klart. Cafe Mocco ligger sentralt på Stureplan, og selveste prinsesse Madeleine pleier å ta turen innom iblant.

Östermalms saluhall

På folkemunne heter dette ikoniske stedet bare Hallen. Her har det vært marked siden 1800-tallet, og svenskene valfarter hit for å kjøpe lekker fisk og sjømat, ferskt bakverk og delikatesser av alle slag. Mathallen er blant verdens beste markedshaller, og til og med Jamie Oliver har uttrykt sin begeistring. Du kan både kjøpe med deg mat eller spise på et av de mange trivelige småstedene rundt i hallene.

Oljebaren

Oljebaren er i utgangspunktet et mekka for alle som er glad i olivenolje og annen spennende og smakfull matolje. De har imidlertid mye mer enn bare oljer, og her er det supert å komme for lunsj eller en liten matpause. Hamburgerne er beryktede - og knallgode - og den hjemmebakte foccaciaen som du dypper i smakfull olje er smakfull nok til å spise seg mett på.

Vetekatten

Hvis du foretrekker søtt bakverk er det vanskelig å tenke seg et bedre sted enn koselige Vetekatten. Dette er et tradisjonsrikt sted som setter sin stolthet i de eksepsjonelle kanelbullene, og de serverer også herlig te i store kopper. Oljemalerier og antikke møbler setter stemningen, og de fristende duftene av kanel og kardemomme fra kjøkkenet gjør at du kan bli sittende i timesvis med hveteboller og stadig nye kopper te.

Fika

Les også:

Europas beste gatemat - en guide fra Skyscanner

Den beste maten i verden får du her

Søk etter flyvninger

Returtype