Før, under og etter ferien kan det være bra å ha underholdning og inspirasjon fra filmlerretet. Her er noen av de beste feriefilmene noensinne!

Noen ganger er ferie best på film. Hvis du vil ha litt ferieinspirasjon, eller kanskje le av noen morsomme feriesituasjoner som bare 'alle andre' møter, er det ingenting som å benke seg i godstolen før du legger ut på egne eventyr selv. Vi tipser om noen av de gode feriefilmene - fortell gjerne om dine filmfavoritter i kommentarfeltet!

Hjelp, vi må på ferie

Dette er en helt uunngåelig 80-talls-klassiker. En lang biltur i en utrivelig stasjonsvogn er selve oppskriften på konfliktfylt familieferie, og Griswold-familien møter en rekke utfordringer før de kommer seg til feriemålet sitt. Men heldigvis for oss er det mye å le av på veien!

Mr. Beans ferie

Ferier blir ikke mer kaotiske enn når alles favoritt Mr. Bean drar på tur. I denne langfilmen vinner vår mann med gummitrynet en ferietur til den franske rivieraen, og møter selvsagt på en hel rekke morsomme situasjoner som han bare såvidt kommer seg ut av. Det er mye å le av, særlig om du er Mr. Bean-fan, og det er lett å la seg friste til en tur til Sør-Frankrike - hopp på et fly til Nice om du er en av dem som tar inspirasjonen på alvor.

Just Go with It

Jennifer Aniston er god i denne forviklingsferien på Hawaii. Med litt hvite løgner, en hel del flørting, familieforvirring og flere lettkledde roller er det kanskje ikke mye tankevirksomhet som kreves for å la seg underholde av denne filmen, men som lett ferieunderholdning treffer den blink.

Mamma Mia!

Hvis du vurderer en gresk ferie er musikalen Mamma Mia! en herlig feel-good-film å ta med i bagasjen. Filmen med legendariske Meryl Streep i hovedrollen, sammen med Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth og Stellan Starsgård - og mange flere, er underholdende, lett å synge med på, og det er lett å drømme seg bort til din egne greske øy.

Hellas

The Beach

Skal du fly til Thailand kan du gjerne ta en titt på The Beach før du reiser. Det er kanskje ikke den beste filmen i verden, men den desillusjonerte backpackeren i Thailand på jakt etter en myteomspunnet øy er iallefall god underholdning om du er på vei til å oppleve backpackertilværelsen selv.

Les mer: Topp 10 i Thailand

The Way Way Back

En annen kjip ferie, men på en helt annen måte, finner vi i The Way Way Back fra 2014. Her snakker vi utilpasse fjortiser på sommerferie med mor og mors nye kjæreste, sommerromanse med den kule nabojenta, og førsteklasses rolletolkninger av et ganske stjernespekket sett med skuespillere.

Før soloppgang

En av filmhistoriens mest sjarmerende kjærlighetsfortellinger, med Julie Delpy og Ethan Hawke som vandrer rundt i Wien på en intens interrail-natt. Den gode samtalen står i fokus både i denne godfilmen fra 1996, og oppfølgerne Før solnedgang i 2004 og_ Før midnatt_ i 2014.

Le Week-end

En generasjon eldre, men fortsatt en sjarmerende og sympatisk kjærlighetsfortelling med flinke skuespillere og en god historie. Le Week-end handler om et britiske par i sin beste middelalder, som reiser på ferie til Paris med flere problemer i kofferten. En annerledes film med gode rolletolkninger fra Jim Broadbent, Lindsey Duncan og Jeff Goldblum i en morsom birolle.

Paris

The Holiday

Denne passer kanskje bedre rundt juletider, men The Holiday må med på listen over feriefilmer. Den herlige gladfilmen med Cameron Diaz og Kate Winslet som bytter hus og finner uventet lykke på begge sider av Atlanteren er et must i juleferien, men passer også om sommeren, særlig om du skal på ferie til Los Angeles - eller Surrey i England.

Les mer: 10 på topp i Los Angeles

Sightseers

Om du er mer en camping-entusiast enn en som er glad i storbyferier er britiske Sightseers en blodig morsom film om et par som reiser på campingtur rundt i England. Mørk humor og to litt spesielle hovedroller som ender opp med å ta livet av flere av dem de møter på reisen er overraskende underholdende, og så får du jo sett litt av den engelske landsbygda i tillegg. Fristet til campingferie i England ennå?

Mer:

De beste flyfilmene

Reiseinspirasjon fra Oscar-filmene

Søk etter flyvninger

Returtype